Vaše srce mijenja ritam života

Vaše srce mijenja ritam života

Vaše srce mijenja ritam života i na taj način utječe na kvalitetu života, naše odluke i naša stanja. Nekada se smatralo da srce u mirovanju radi poput metronoma, vjerno otkucavajući pravilan, stabilan ritam. Međutim, znanstvenici i liječnici sada znaju da to nije tako. Umjesto da bude monotono pravilan, ritam zdravog srca – čak i u uvjetima mirovanja – zapravo je iznenađujuće nepravilan, s vremenskim intervalom između uzastopnih otkucaja srca koji se neprestano mijenja. Ova prirodna varijacija otkucaja srca od otkucaja do otkucaja naziva se Varijabilnost otkucaja srca mjera je promjena otkucaja srca od otkucaja do otkucaja. Ovaj dijagram prikazuje tri otkucaja srca zabilježena na elektrokardiogramu (EKG). Imajte na umu tu varijaciju u vremenskom intervalu između uzastopnih otkucaja srca, što daje različitu brzinu otkucaja srca (u otkucajima u minuti) za svaki interval između otkucaja.

Normalna varijabilnost otkucaja srca posljedica je sinergijskog djelovanja dviju grana autonomnog živčanog sustava (ANS)—dijela živčanog sustava koji regulira većinu unutarnjih funkcija tijela. Simpatički živci ubrzavaju otkucaje srca, dok ga parasimpatički (vagusni) usporavaju. Simpatičke i parasimpatičke grane ANS-a neprestano su u interakciji kako bi održale kardiovaskularnu aktivnost u optimalnom rasponu i omogućile odgovarajuće reakcije na promjenjive vanjske i unutarnje uvjete. Analiza HRV stoga služi kao dinamički prozor u funkciju i ravnotežu autonomnog živčanog sustava.

Varijacije otkucaja srca iz trenutka u trenutak općenito se zanemaruju kada se mjeri prosječni broj otkucaja srca (na primjer, kada vam liječnik izmjeri puls tijekom određenog vremenskog razdoblja i izračuna da vam srce kuca, recimo, 70 otkucaja u minuti ).

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)