Obrasci srčanog ritma su odraz emocija

Obrasci srčanog ritma su odraz emocija

Obrasci srčanog ritma su odraz emocija koje se mijenjaju u našim tijelima kroz razne životne situacije.Mnogi čimbenici utječu na aktivnost ANS-a, a time i na HRV. To uključuje naše obrasce disanja, fizičke vježbe, pa čak i naše misli. Naši osjećaji i emocije jedan su od najmoćnijih čimbenika koji utječu na promjenjivi ritam našeg srca. Kada se naše različite brzine otkucaja srca iscrtavaju tijekom vremena, cjelokupni oblik proizvedenog valnog oblika naziva se obrazac srčanog ritma. Praćenje srčanog ritma govori mnogo o tome kako naše tijelo funkcionira.

Općenito, emocionalni stres – uključujući emocije poput ljutnje, frustracije i tjeskobe – dovodi do obrazaca srčanog ritma koji se čine nepravilnim i nestalnim: valni oblik HRV izgleda kao niz neravnih, nazubljenih vrhova (primjer je prikazan na slici ispod ). Znanstvenici to nazivaju nekoherentnim uzorkom srčanog ritma. Fiziološki, ovaj obrazac ukazuje na to da signali koje proizvode dvije grane ANS-a nisu međusobno usklađeni. To se može usporediti s vožnjom automobila s jednom nogom na papučici gasa (simpatički živčani sustav) i drugom na kočnici (parasimpatički živčani sustav) u isto vrijeme – to stvara trzajuću vožnju, troši više goriva i nije dobro ni za vaš auto! Isto tako, nekoherentni obrasci fiziološke aktivnosti povezani sa stresnim emocijama mogu uzrokovati da naše tijelo radi neučinkovito, iscrpljuju našu energiju i proizvode dodatno trošenje cijelog našeg sustava. To je osobito istinito ako su stres i negativne emocije dugotrajni ili česti.

Nasuprot tome, pozitivne emocije šalju vrlo različite signale kroz naše tijelo. Kada doživimo uzdižuće emocije kao što su zahvalnost, radost, briga i ljubav; obrazac našeg srčanog ritma postaje visoko uređen, izgledajući poput glatkog, skladnog vala (primjer je prikazan na donjoj slici). To se naziva koherentnim uzorkom srčanog ritma. Kada stvaramo usklađen srčani ritam, aktivnost u dvije grane ANS-a je sinkronizirana i tjelesni sustavi rade s povećanom učinkovitošću i harmonijom. Nije ni čudo što su pozitivne emocije tako dobre – one zapravo pomažu našim tjelesnim sustavima da se sinkroniziraju i bolje rade

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)