Učitelj Choa Kok Sui bio je iscjelitelj i magistar energije u istočnjačkim tradicijama.
Razvio je praksu Pranic Healing kako bi doveli cjelovitost na fizičko tijelo i pojmove Arhatic Yoga da bi donio mir duhu. Choa ime je prevedeno kao “Fortune of the World”. Učitelj Choa rođen je 15. kolovoza 1952. u gradu Cebu, Filipini.

Njegovi roditelji bili su od kineskog podrijetla i imali su uspjeha u poslovnom svijetu. Choa je radio kao mlad, volio knjige i prilagođavo se igračima i aktivnostima na otvorenom.
Iako je Choa podignuta u okruženju poslovanja i apsorbirao svoje lekcije, uhvatila ga je duhovnost, istočna misao i priče duhovnih vođa. Ispitivao je svoje roditelje o likovima iz prošlosti, poput sv. Franje Asiškoga, a kad je bio dovoljno star da pohađa Sveučilište, tražio je mentore koji bi ga mogli naučiti više.

Choa je imao tri osobna vodiča na svom duhovnom putu, no njegov primarni učitelj bio je Mahaguruji Mei Ling. Choa je vjerovao da ga Mahaguruji poučava kroz eons vremena, ponovno se povezujući s njim kroz više inkarnacija. Pod tutorstvom svojih mentora tijekom višegodišnjeg sveučilišnog obrazovanja, Choa je postao yogi.

Također je stekao diplomu iz kemijskog inženjerstva i pratio moderne korake njegovog oca. Iako je postao bogat i uspješan poslovni čovjek, Choa je konačno odlučio slijediti put unutarnjeg rasta i tražeći bitna načela života. Potraga za prilikama za učenje iz mnoštva praktičara u što većem broju disciplina može dovesti do 40 godina uranjanja u jogu, kabalu i chi kung. Choa je proučavao kristalno iscjeljivanje, psihičku samoobranu, meditaciju, vidovitost i feng shui, među mnogim drugim praksama.

Od 1983. do 1987. Choa se odmicao od intenzivnih studija i počeo pokušavati sintetizirati sve što je naučio od Mahaguruji Mei Ling i mnogih drugih učitelja. U tim godinama nastala su dva sustava u svrhu pomaganja čovječanstvu : eliminirati svoje slabosti i zagrliti svoje vrline.
Ti sustavi su Pranic Healing i Arhatic Yoga. Praktika Pranic Healinga uvedena je u svojoj knjizi iz 1987. godine “Drevna znanost i umjetnost Praničkog iscjeljivanja”, kasnije objavljena kao “Čuda kroz Pranic Healing”. Ova je knjiga široko prihvaćena i objavljena na 27 jezika u 40 zemalja. Prana je sanskrtska riječ za “vitalnu životnu silu”. Nevidljiva je energija koja okružuje i ulijeva cijeli život, dajući ravnotežu i sklad.

Slobodno je dostupno od sunca, zraka i zemlje. U povijesnim vremenima samo je nekoliko plemenitih praktičara bilo dopušteno pružiti iscjeljenje kroz manipulaciju pranom. Namjera je Choa bila razviti sustav koji će omogućiti svakome razumijevanje i ovladavanje tehnikama Pranic Healinga u kratkom vremenu, čineći prednosti prakse dostupnima svima. Pranic Healing ne uključuje dodirivanje pacijenta; u potpunosti se brine o auri osobe, energetskom polju koje okružuje i prolazi kroz tijelo. Načelo je da liječnik može otkriti neuravnoteženosti u auri i očistiti ih, zatim privući pranu iz okoline kroz auru i u tijelo, usmjeravajući ga na područje koje treba izliječiti. Jednom kada se čisti i u stanju uravnotežene energije, tijelo ima moć izliječiti sebe. Naknadna njega uključuje vježbanje, zdravu prehranu i umirujuće osjećaje. Pacijenti koji imaju iskustvo Pranic Healing izvješćuju o osjećaju kako su fizički i emocionalno uravnoteženi, uzdignuti i budni .
Drugi sustav razvijen od strane Choa govorio je o duhovnom, a ne o fizičkom blagostanju. Nazvan Arhatic Yoga, ovo je spoj mnogih jogijskih tradicija. Velika korist od toga je da program mogu prakticirati ljudi svih dobi i sposobnosti. Svrha Arhatic Yoge je korištenje vrlina ljubavi, inteligencije i volje kako bi se omogućio duhovni rast. Praksa Arhatic Yoge uključuje vježbe i meditaciju kako bi poravnala svoje čakre, povećala svoje mentalne moći i intuiciju, razvila kontrolu nad vlastitim osjećajima i poboljšavajući svoj karakter. Krajnji je cilj praktičara učiniti se posvećenijim slugom zemlje i čovječanstva.

Master Choa je putovao diljem svijeta više od 20 godina kako bi podijelio i podučio svoje metode. Njegova namjera je bila da se Pranic Healing i Arhatic Yoga lako razumiju i nauče bila je trijumfalno shvaćena. Bio je poznat po tome što je bio učinkovit i pristupačan učitelj, dajući svojim studentima ne samo vještine koje su tražili već i ugodno i duhovno ispunjenje. Učitelj je Choa objavio još 25 knjiga na trideset jezika. To uključuje “Pranić Psychotherapy” u 1990, “Pranić Crystal Healing” 1996. i “Meditacije za ostvarenje duše” 2000. godine. Također je osnovao više od 100 centara za liječenje u više od 90 zemalja.