Bioterapija je riječ koja je zamjena za prethodno korišteni pojam bioenergoterapija, a misli se na bioenergetski tretman prilikom kojeg se prenosi bioenergija ili bioenergetski potencijal. Ovaj naziv zbog uvriježenog stava da se kanalizira univerzalna bioenergija i prenosi drugoj osobi izaziva mnoge zablude i kontradiktornosti.

Bioterapija kao pojam za bioenergetsku pomoć drugoj osobi, sam po sebi i ne bi bio kontradiktoran, kada se ne bi tumačio kanaliziranjem bioenergije pojedinca u realnom vremenu i prijenos istovremeno kanalizirane energije na drugu osobu.

Upravo ovdje leži tehnička kontradiktornost u smislu od kuda se kanalizira, na koji način i kako se zapravo predaje drugoj osobi.

Također je velika neistina da se radi samo o znanju kako bioenergiju kanalizirati, a pritom se zanemaruje osobni bioenergetski potencijal pojedinca koji navodno kanalizira u realnom vremenu.

Ispada da bioenergetski potencijal pojedinca koji navodno kanalizira i nije toliko važan kao tajna kako kanalizirati, što nikako nije točno.

Ovdje je samo otvoren veliki prostor za manipulaciju onih osoba koje održavaju tečajeve ili seminare u smislu da svatko bez obzira na zdravstveno stanje ili osobni bioenergetski potencijal može kanalizirati i na taj način pomagati drugim osobama, što naravno nikako nije točno.

Pojava sve većeg broja bioterapeuta je upravo dokaz ovoj mojoj tvrdnji, da se radi samo o iluziji pokreta ruku, ali ne i o stvarnom povišenom bioenergetskom potencijalu.

Da stvar bude još jasnija, dovoljno je da se pogleda zdravstveno stanje onih koji sebe nazivaju bioterapeuti. Mnogi od njih i sami imaju narušeno zdravstveno stanje, ali usprkos tome što rade na drugim osobama, njihov zdravstveni problem ostaje i dalje.

Ovo samo potvrđuje da se radi o manipulaciji rukama, ali ne i o nikakvom kanaliziranju, jer kad bi bila istina da kanaliziranju, za vrijeme tretmana druge osobe i njihovo zdravstveno stanje bi se popravilo. Također se nadmeće pitanje, ako kanaliziraju, a imaju zdravstvenih problema, dali iste prilikom bioterapije prenose na osobu koju tretiraju.

Nema tu nikakvog kanaliziranja u realnom vremenu, već se radi samo o imaginaciji i manipulaciji ruku.