Bioterapija i bioterapije po metodi Zdenka Domančića u Zagrebu, Splitu, Osijeku….. i u svim gradovima Hrvatske, je otprilike više ili manje naslov mnogih web stranica na internetu, reklamnih listića u poštanskim sandučićima i reklama oblijepljenih ili razbacanih po raznim mjestima većih hrvatskih gradova.

Zdenko Domančić rođen 1950. godine u Zadru gdje je i proveo svoje djetinjstvo ima zanimljiv životni put. Često je mijenjao mjesta svog boravka. Njegovo pravo mjesto stanovanja je Bled u Republici Sloveniji. Republika Slovenija je u Zdenku Domančiću prepoznala turistički potencijal i pružila mu gostoprimstvo i omogućila djelovanje u zakonskoj regulativi, što Hrvatska i druge tadašnje republike nisu.

O ovoj metodi se može reći da ima jedan opći karakter, te da je zapravo pojednostavljena metoda iscjeljivanja pranom čiji je utemeljitelj i osnivač Grand Master Choa Kok Sui. Odvođenje, dovođenje, energetsko čišćenje i neke stvari bioterapije po metodi Zdenka Domančića su zapravo jako pojednostavljene stvari iz Pranic Healing.

Metoda Zdenka Domančića je nakon njegove objave da je pomogao tada najboljem Hrvatskom rukometašu Ivanu Baliću, doživjela pravu revoluciju, kako kod onih koji su tražili pomoć, tako još više kod onih koji su se bavili bioterapijom i na žalost još kod više onih koji su u tome vidjeli lak način zarade.

Bioterapija po metodi Zdenka Domančića trenutno ima najviše praktikanata u Hrvatskoj iz tri razloga. Prvi je njezina lakoća u primjeni, drugi razlog je što ne postoji nikakva provjera bioterapeuta kandidata i treća je sam brend, odnosno ime autora navedene metode bioterapije.

Iako se sam autor metode više puta pozivao na kodeks plaćanja u zatvorenim kovertama po načelu daj što daš i baš na taj način njegovi praktikanti na taj način naplaćuju tretmane i posluju netransparentno na tržištu Republike Hrvatske u potpunoj suprotnosti zakonske regulative.

Diploma ili zertifikat o osposobljenosti terapeuta koju izdaje Zdenko Domančić nema nikakvu vjerodostojnost osim imiđa.

Iako se sam autor hvali da ne naplaćuje tretmane, što je vjerujem i istina, ali ni ne demantira nagrađivanje u kovertama. Kad pogledate na njegovoj službenoj stranici cijene osposobljavanja terapeuta, jasno vam je da ta priča ima sasvim drugačiju stranu lica.

Zato je Internet preplavljen raznim terapeutima koji ističu svog učitelja i metodu jer nastoje što prije povratiti uloženi novac.

Izmišljaju se razni nazivi poput kliničke terapije kako bi se privukla naivna klijentela.
Telekineza koju prodaje autor i njegovi učenici je primjenjiva i poznata u fizici i elektrotehnici. S obzirom da mašu s raširenim prstima i češljaju magnetsko polje čovjeka prelaze u minus polaritet stvarajući elektrostatički kapacitet u odnosu na tretiranu osobu čime se stvara prirodan efekt poput privlačenja komadića papira na češalj s kojim smo prethodno dobro dobro dobro pročešljali kosu.

S druge strane kad pogledate broj navodno licenciranih terapeuta na službenim stranicama autora, ostat ćete u čudu da ih i nema mnogo. Znači da mnogi koji u Hrvatskoj se reklamiraju, zapravo lažu ili nisu imali dovoljno novčanih sredstava da završe obuku i budu uvršteni na službene stranice, to znaju oni.

Sam autor spominje da mnogi zloupotrebljavaju njegovo ime i metodu, te da time krše pravila i obmanjuju