Bioenergija chi prana ili životna energija – Strogo uzevši, meditacija je umirivanje uma. Većina meditativnih tehnika, koje se danas prenose, umiruju um upotrebljavajući jedan od dva osnovna principa. Prvi je Zen pristup “tihog sjedenja”, licem prema praznom zidu, sve dok um ne postane prazan. Sjedi se sve do momenta dok se ne postigne čista svijest, čak iako je za to potrebno dvadeset godina.

Drugi pristup je Mantra, u kome se um ritmički utišava uz pomoć zvuka ili slika. Poslije tisuću ponavljanja, tijelo počinje vibrirati na višoj frekvenciji i meditant postaje svjestan viših energija koje djeluju iznad procesa senzornih funkcija našeg “običnog uma”. Postoji i pristup je sasvim drugačiji. On ne zavisi od totalne odsutnosti misli. Umjesto toga, ovaj sistem naglašava cirkulaciju energije, nazvane “Chi”, duž određenih puteva unutar tijela. Ovi putovi pomažu usmjeravanju “Chi-a” – također poznatog kao prana, moć sperme ili jajnika, topli tok ili moć Kundalinija – do sukcesivno viših centara moći tijela. U Kini je tajna cirkuliranja “Chi-a” prenošena hiljadama godina, i donosila izuzetna poboljšanja u zdravlju i životu. Ali, što je “Chi” i odakle dolazi? Chi je u suštini životna sila.

U ljudskom životu ona nastaje oplođenjem janje stanice spermatozoidom. Od ovog jedinstvenog spajanja razvija se jedan složen organizam novog ljudskog bića. “Chi” je kontinuirani tok energije koji povezuje različita tkiva, organe i moždane funkcije u jedinstvenu cjelinu – osobu. Chi također povezuje osobu sa njenim okruženjem. Glavne kanale toka “Chi” energije u tijelu otkrili su mudraci meditirajući na ljudski fetus unutar maternice. Posmatrali su kako beba raste oko majčine pupčane točke i kroz pupak apsorbira hranjive materije i izbacuje nepotrebne sastojke. Fetus praktično “diše” u majci kroz pupčanu vrpcu u svoj pupak, dolje do perineuma, gore do glave i iz glave preko jezika ponovo do pupka. Zbog toga je pupčana točka nazvana početnom točkom toka životne energije (Chi-a) i središte je najvećeg energetskog uskladištenja i cirkulacije u odrasloj osobi. Danas je poznat način kojim se odrasla osoba može vratiti you to stanje dinamičke energetske cirkulacije, koje postoji unutar maternice.

U tom smislu osmišljena vježba predstavlja proces “ponovnog rađanja”, to jest, povratak prvobitnom, primordijalnom sopstvu. Što se dešava poslije rođenja što prouzrokuje gubitak te prvobitne, savršene ravnoteže koja je njegovala i omogućavala takav zdrav rast? Kada beba dođe na svijet njena energija se polako smješta u tople i hladne dijelove tijela. U fetusu “Yin” i “Yang” energija je savršeno izbalansirana u vidu “mlake mješavine”. Kako beba vremenom izrasta u odraslu osobu, topla ili “Yang” energija se postepeno podiže ka gornjim dijelovima tijela ispunjavajući vitalne organe, kao što su srce, jetra, pluća i mozak. Hladna ili “Yin” energija teži da se spusti prema nogama, genitalijama, bubrezima i donjem abdomenu.

Sa starenjem, zbog fizičkih i mentalnih napetosti, energetski putovi kojima se dovodi vitalna snaga u naše unutrašnje organe i koja im omogućava da funkcioniraju, postaju sve više blokirani. Rezultat je opći umor, slabost i loše zdravlje. Mlada osoba obično ima dovoljno energije da održi putove dovoljno prohodnim kako bi energija slobodno tekla. Organi su tako “ishranjeni” da je eventualno moguć mali poremećaj.

Ali ako ne živimo zdravo i ne vježbamo kako bi održali energetske putove otvorenim, oni će se postepeno zatvoriti i izazvati emocionalnu neravnotežu, prijevremenu bolest i starenje. Savršena energetska cirkulacija koju uživamo kao bebe, još uvijek nije ugrožena svakodnevnim stresovima.

Jednostavno, uz pomoć ponovnog uspostavljanja tog istog jakog toka “mlakog” Chi-a – pomiješane Yin i Yang energije – naši vitalni organi će početi sijati blistavim zdravljem. Kada ova iscjeljujuća moć – životna energija u njenom izvornom, čistom i nepodijeljenom obliku – teče kroz naša tijela, ponovo postižemo izobilje energije i rumenilo koje smo imali kao bebe. Naš pravi zadatak je da ponovo probudimo ovu nepodijeljenu iscjeljujuću moć, koja je nekada bila sastavni dio našeg života